Helvetia 

Devizni tečaj 1 € = 7,5345 kn

0
Dodajte proizvode za samo 40 € i imat ćete besplatnu dostavu!

Naj >>

Pripreme

Važnost kvalitete spavanja

<< natrag na Noxilan

Oko trećinu svojeg života potrošimo na spavanje, a još uvijek nije u potpunosti istraženo što se događa tijekom spavanja. Vjerovanje da spavamo kako bi se naše tijelo odmorilo, već je zastarjelo, jer san gotovo i ne štedi energiju. Stoga je jasno da su procesi koji se odvijaju u snu, jednako važni kao i procesi koji se odvijaju tijekom dana. Isto tako komentari da je spavanje gubitak vremena, pokazalo se krivo, jer se kod ljudi izloženih nedostatku sna javilo pogoršanje psihomotoričkih funkcija i pad koncentracije. Mi smo spavači, pa nam je stoga san potreban za održavanje odgovarajuće funkcije našeg mozga (pamćenje, govor, kreativnost) a time i pravilan rad cijelog organizma.

Optimalno vrijeme spavanja

Potreba za snom za svaku osobu je individualna, idealno vrijeme sna je 7-8 sati, manje od 6 sati dnevno ili više od 10 sati dnevno se smatra nezdravim. Prosječno vrijeme spavanja kontinuirano se smanjuje i to dovodi do velikih problema populacije da pate od nedostatka sna. U početku to može očitovati kao umor tijekom dana i pad koncentracije, ali s vremenom nedostatak sna može dovesti do ozbiljnih poremećaja kao što su gojaznost, dijabetes, imunološki problemi, itd. Svi bi trebali pokušati naći dovoljno vremena za spavanje - za poboljšanje svoje kondicije te produžavanje svojeg života.

Kvaliteta sna

Duljina spavanja je bitna, ali nije dovoljna sama po sebi, jer je također važna i kvaliteta sna. Potrebno je da osoba prođe kroz sve faze sna, i ne preporučuju se lijekovi za spavanje, koji se potiču neprirodno spavanje – zaobilazi se prvi stadij sna i izravno se potiče duboki san. Zato je poželjno da se koriste prirodni proizvodi koji otklanjaju uzrok nesanice te tako poboljšavaju kvalitetu sna za vrijeme spavanja.

Stadiji sna

Spavanje se sastoji od ciklusa koji se ponavljaju svakih 90-110 minuta. Svaki ciklus se može podijeliti u sljedeće faze:

1. Non-REM stadij

Lak san

Prva faza spavanja je lagan san, koji traje oko deset minuta. Mišićna aktivnost se usporava,nalazimo se u polusnu , lako nas se probudi.

Pravi san

To traje oko 20 minuta, usporava se disanje i rad srca.

Dubok san

U trećoj fazi sna javljaju se Delta moždani valovi, otkucaji srca i disanje se usporavaju. U četvrtoj fazi javlja se ritmičko disanje, aktivnosti mišića su uvelike smanjene.

Dubok san traje oko 40 minuta, iz te faze je najteže probuditi spavača. Kada se probudi, ostaje zbunjen, treba i nekoliko minuta da se u potpunosti prilagodi.

2. REM stadij

Naziv REM (rapid eye movement = nagli pokreti očiju) temelji se na činjenici da se ovoj fazi sna naše oči brzo kreću. Mozak je vrlo aktivan, čak i više nego kada smo budni. To ubrzava ritam disanja i povisuje krvni tlak. U REM fazi dolazi do sanjanja. Tijekom noći REM faza se ponavlja tri do pet puta.

Preporuke za zdravo spavanje

Najveći uzroci nesanice su depresija i anksioznost kao posljedica ubrzanog načina života i sve većih zahtjeva okoline na pojedinca. Stoga je potrebno ukloniti primarni razlog nesanice (stres na poslu, ...), preporučljivo je koristiti prirodne proizvode koji poboljšavaju kvalitetu spavanja te induciraju prirodan i miran san.

1. Pravilnost

 • Pokušajte otići na spavanje i buditi se u isto vrijeme, redoviti režim ima pozitivan učinak na kvalitetu sna.
 • Izbjegavajte spavanje tijekom dana.

2. Okolina

 • Prilagodite svoju spavaću sobu za kvalitetno spavanje – soba bi trebala biti bez buke i zamračena, preporučuje se temperatura između 18 i 20 stupnja Celzijusa.
 • Idealno bi bilo prozračiti sobu prije spavanja.
 • Ukloniti sve izvore buke (sat, televizor...).

3. Krevet

 • Spavanje odvojite od drugih aktivnosti.
 • Koristite krevet samo za spavanje. U krevetu ne jesti, ne čitati, ne gledati televizor...
 • Idite u krevet tek kad ste pospani.
 • Ako ne možete zaspati, ustanite i radite nešto dok ne osjetite pospanost.
 • Odmah nakon buđenja ustanite iz kreveta.

4. Stimulansi

 • U večernjim satima izbjegavajte stimulansna pića - kava, čaj, Coca-Cola, energetska pića...
 • Nemojte piti alkoholna pića, iako ćete zaspati lakše, alkohol ometa san, povećava rizik od buđenja i pogoršava kvalitetu sna.
 • Prije odlaska na spavanje izbjegavajte pušenje - nikotin djeluje stimulirajuće i otežava kvalitetno spavanje.
 • Preskočiti teške večernje obroke, ne jesti prije odlaska u krevet (zadnji obrok se preporuča do 3 sata prije spavanja).

5. Psiha

 • Povećani psihološki stres i strah možete riješiti redovitom tjelesnom aktivnošću – idealna bi bila redovita tjelovježba ili sport. Najmanje 3 sata prije spavanja ne obavljati naporne fizičke aktivnosti, ali lagane šetnje su prihvatljive.
 • Ne bavite se fizičkim aktivnostima ste umorni. Pokušajte se opustiti s ugodnim aktivnostima.
 • Nakon večere, pokušajte se opustiti i ne misliti na probleme kako biste lakše zaspali.
  © 2010-2023 Helvetia Apotheke